Karmenta plaatst vrouwen in hun kracht 073 - 7200 993
Karmenta plaatst vrouwen en mannen in hun kracht

                      Nieuws     Login Portaal     Maak een afspraak:  073 - 7200 993

Welke zorgverzekering moet ik kiezen?

Welke zorgverzekering moet ik kiezen?

maandag, 29 nov 2021

Zorgverzekeraars maken momenteel veel reclame voor hun verzekeringen, want per 1 januari kan je van zorgverzekering veranderen. Maar wat is een goede?

Uiteraard moet je die keuze zelf maken. In z’n algemeenheid geldt natuurlijk dat hoe goedkoper je zorgverzekering is qua maandelijkse premie, hoe minder goed je verzekerd bent. Denk dus ook na hoeveel zorg je verwacht nodig te hebben volgend jaar. En hoe erg jij het zou vinden als je lang op je behandeling moet wachten.

 Als je denkt dat de lange wachttijden in de ziekenhuizen nog lang niet voorbij zijn, dan is de keuze voor een iets duurdere restitutiepolis een goede. Want dan ben je ook verzekerd voor alle kosten bij zelfstandige klinieken en daar zijn de wachttijden meestal kort. Met een naturapolis is je keuze beperkt tot de zorgaanbieders met een contract met jouw zorgverzekeraar, zoals de meeste ziekenhuizen, en moet je vaak bij een kliniek een gedeelte van de kosten zelf betalen.

Let dus vooral op of je voor 2022 een restitutiepolis afsluit of een naturapolis.

Verschillen tussen de 2 hoofdsoorten zorgverzekering: naturapolis en een restitutiepolis

Naturapolis

Met een Naturapolis (die heten bijvoorbeeld “Ruime Keuze” of “Zorg op maat”) ben je verzekerd voor 100% vergoeding van de zorgkosten bij zorgverleners waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. In zo’n contract maakt de zorgverzekeraar afspraken met de zorgaanbieder over aantallen behandelingen, het tarief van elke behandeling en nog een aantal zaken.

Karmenta heeft met de meeste zorgverzekeraars nog geen contract. Kijk hier met welke zorgverzekeraars, zoals DSW, waarmee Karmenta wel een contract heeft afgesloten.

Voor een behandeling in het ziekenhuis ben je met een Naturapolis dus prima verzekerd, maar daar zijn de wachttijden momenteel lang.

Ben je Natura-verzekerd en ga je naar een ongecontracteerde zorgaanbieder, waarmee jouw zorgverzekeraar géén tarieven heeft afgesproken, dan wordt je vergoeding berekend aan de hand van een algemene formule. Meestal krijg je dan 60% tot 85% van een marktconform tarief vergoed en moet je de rest dus zelf bijbetalen (waar je bij Karmenta dan vervolgens weer coulance kunt aanvragen).

Lees meer over de vergoedingen  Meer informatie over Karmenta's coulanceregeling.

Restitutiepolis

Als je overal terecht wil kunnen, ook bij zelfstandige klinieken (zorg wordt vaak patientvriendelijk aangeboden en je kan er snel terecht) dan is een restitutiepolis een betere keuze. Deze hebben namen zoals “Eigen Keuze” of “ZorgKeuze”. Met een restitutieverzekering ben je ook verzekerd voor de kosten bij zorgverleners waarmee je zorgverzekeraar géén contract heeft afgesloten.

Je betaalt dan ongeveer een tientje per maand méér voor de premie, maar daar krijg je de vrijheid voor terug om bij zorgaanbieders mèt, maar ook zonder contract met jouw zorgverzekeraar terecht te kunnen. De behandeling wordt dan voor 100% vergoed door je zorgverzekering, en dus ook de behandeling bij Karmenta.

Lees meer over de vergoedingen

Eigen risico!

Let op: net als in het ziekenhuis wordt altijd het wettelijk eigen risico ingehouden van de zorgkosten (die onder de vergoeding van je zorgverzekering valt) die je in een jaar maakt. Dat geldt dus ook bij Karmenta en voor alle zorgverzekeringen: natura-, restitutie-, budget en combinatiepolissen

Lees meer over het eigen risico.

Budgetpolis

Budgetpolissen zijn natura-polissen waarbij de nadruk ligt op de (aller)laagste premie. De vergoeding is dan logischerwijze ook zeer laag, waardoor je relatief veel zelf moet bijbetalen als je bij een ongecontracteerde zorgaanbieder behandeld wordt.

Combinatiepolissen

Dit zijn polissen waar een deel van de behandelingen een natura-vergoed krijgt en een deel van de behandelingen een restitutievergoeding. Medisch specialistische zorg valt meestal onder de restitutievergoeding en wordt dan meestal voor 100% vergoed. Maar pas op, deze verzekeringen hanteren meestal ook maximum tarieven voor de behandeling en die liggen over het algemeen relatief laag. Met 100% vergoeding van dat maximum-tarief moet je nog steeds een deel van de behandeling uit eigen zak bij betalen.

Hoe het voor jouw zorgverzekering werkt, staat natuurlijk keurig op de website van je zorgverzekeraar (dat is verplicht ) en in je polisvoorwaarden. Je kunt er ook altijd om vragen bij je zorgverzekeraar.

Meer informatie (Zorgwijzer.nl): "Vergoeding niet gecontracteerde-zorg: wat betekent het?"

We zitten midden in Brabant en ontvangen je met plezier

Tijdelijk helaas zonder koffie in de wachtruimte, de espressomachine is defect, maar binnenkort weer met koffie in de wachtruimte! Je vindt ons midden in Brabant, niet ver van 's-Hertogenbosch en Eindhoven, 10 minuten rijden van de A2 en met ruimschoots voldoende (gratis) parkeerplaatsen.

Medisch Centrum Schijndel

Bezoekadres

Telefoon : 073 - 7200 993
Fax : 073 - 7200 908
e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Telefonisch bereikbaar

 • Afspraken :

  08:30 - 12:30 uur

 • Zorgadministratie :

  13:30 - 17:00 uur
  (di, woe, do)

Openingstijden

 • Werkdagen :

  08:30 - 17:00 uur

 • Lunch
  12:30 - 13:00 uur