Karmenta plaatst vrouwen in hun kracht 073 - 7200 993
Karmenta plaatst vrouwen en mannen in hun kracht

                      Nieuws     Login Portaal     Maak een afspraak:  073 - 7200 993

Mirena® spiraal

Mirena® spiraal

Mirena® is een hormoonspiraal. Dit is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. De werkzame stof in dit hormoonspiraaltje is levonorgestrel. Mirena® biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap.

Belangrijk om te weten is dat het hormoonspiraal geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien is goed om te weten dat bij gebruik van het hormoonspiraal je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. In tegenstelling tot een pil ( orale anticonceptiva) behoud je met alle spiralen je eisprong en daardoor je eigen natuurlijke, hormonale cyclus.

Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Daarnaast wordt de eisprong soms onderdrukt en wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

Plaatsing van Mirena®, Kyleena® of koperspiraal

Een spiraal wordt door de huisarts of gynaecoloog in de baarmoeder geplaatst.  In de meeste gevallen word je  door je huisarts verwezen voor plaatsing van het spiraal naar de gynaecoloog, als de huisarts niet gewend is dit zelf te doen, als je jong bent of als je nog geen kinderen hebt gehad.

Voordat een spiraal bij je  wordt geplaatst, verricht de gynaecoloog vaak eerst een inwendig gynaecologisch onderzoek. Dit wordt gedaan om de grootte en ligging van de baarmoeder te bepalen en om zwangerschap en andere aandoeningen waarbij spiralen niet mag worden gebruikt, uit te sluiten.  Voordat het spiraal geplaats wordt, moet je zeker weten dat je niet zwanger bent.  Na een bevalling wordt geadviseerd een spiraal niet eerder dan zes weken na de bevalling te plaatsen. 

Het plaatsen zelf duurt normaal gesproken maar een paar minuten en begint net als een inwendig onderzoek dat je misschien al eens hebt gehad.  De gynaecoloog maakt op indicatie vooraf een echo, om de grootte van de baarmoeder op te meten en de aanwezigheid van vleesbomen (myomen) of poliepen in de baarmoederholte uit te sluiten, wat met name bij jonge vrouwen en bij vrouwen met heftiger menstrueel bloedverlies zal plaatsvinden.  Twee uur voor het plaatsen van het spiraaltje raden wij aan om een pijnstiller te nemen, zoals Ibuprofen of Diclofenac, dit in overleg met je gynaecoloog. 

Bij Karmenta bestaat de mogelijkheid om het spiraal te plaatsen onder een licht roesje, vraag je gynaecoloog naar de mogelijkheden. 

Nadat het spiraal is ingebracht, zal de gynaecoloog onmiddellijk de plaatsing controleren door middel van een echo. Daarna is geen verdere controle nodig, tenzij er zich problemen voordoen. Als je  klachten hebt kun je altijd contact opnemen met ons. Mocht je nog wat krampen hebben nadien, dan kun je hiervoor pijnstilling gebruiken. 

Betrouwbaarheid van de spiraaltjes

Als een spiraal tijdens de menstruatie - of in ieder geval binnen 7 dagen na het begin van de menstruatie - wordt ingebracht, ben je  direct na het inbrengen beschermd tegen zwangerschap. Als een spiraal niet tijdens de menstruatie wordt ingebracht, moet je de eerste 7 dagen na het inbrengen een zogenaamde barrièremethode (bijvoorbeeld een condoom) gebruiken.

Menstruatie

Als gevolg van een spiraal zal het menstruatiepatroon waarschijnlijk veranderen. Het koperspiraal geeft doorgaans een heftiger menstruatie, de Mirena® een sterk verminderde (tot zelfs verdwijnen van) de menstruatie en een Kyleena® leidt tot sterke vermindering). In de eerste paar maanden na plaatsing van een hormoonspiraal treedt er meer onregelmatig bloedverlies op (doorgaans drie, maar soms tot zes maanden), tot de menstruele bloeding aanzienlijk vermindert en zelfs na verloop van tijd helemaal kan wegblijven. Als u Mirena® gebruikt in verband met overgangsklachten en nog menstrueert, zal het maandelijkse bloedverlies in de loop van het eerste jaar van gebruik afnemen en zal de bloeding uiteindelijk wegblijven.

Verwijderen van het spiraal

Om een spiraal te verwijderen, hoeft in het algemeen slechts voorzichtig aan de draadjes te worden getrokken. Laat dit altijd door een arts doen. Trek nooit zelf aan de draadjes. Het is ook niet nodig om de draadjes elke maand te controleren zoals in de bijsluiter vermeld staat. Het risico dat je het spiraaltje daarmee steeds iets verder naar beneden verplaatst is dan aanwezig.

Keuzehulp: Anticonceptie voor jou 

Een anticonceptiemiddel zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt als je seks hebt. Er zijn verschillende anticonceptiemiddelen waaronder: het condoom, de pil, het spiraaltje, de vaginale ring, de prikpil en het implantatiestaafje.

Hoe kies ik een anticonceptiemiddel?

Elk anticonceptiemiddel is anders en heeft voordelen en nadelen. Welk anticonceptiemiddel het beste bij jou past, hangt af van wat jij belangrijk vindt.

 • Wil je anticonceptiemiddelen vergelijken die je goed tegen zwangerschap beschermen? Kijk dan in deze tabel.
 • Wil je anticonceptiemiddelen zonder hormonen vergelijken? Kijk dan in deze tabel. Je vindt hier ook informatie over sterilisatie.
 • Ben je net bevallen? Kijk dan ook in deze tabel.

De gynaecoloog van Karmenta kan je helpen bij het kiezen. Het helpt om dit gesprek goed voor te bereiden. Bijvoorbeeld door voor je consult bij de gynaecoloog de keuzehulp al door te lezen en dan in de spreekkamer met je gynaecoloog te bespreken.

Kosten

Vergoeding door je zorgverzekering

De meeste behandelingen bij Karmenta worden gefactureerd met een DBC-zorgproduct en worden vergoed uit de (verplichte) basisverzekering. De prijs op de nota van zo'n zorgproduct heeft een prijs uit de Passantentarievenlijst. Bij verzekerde zorg dien je de factuur in bij je zorgverzekeraar voor de vergoeding. De vergoeding hangt vervolgens natuurlijk ook af van de zorgpolis die je gekozen hebt en de voorwaarden.

Wachttijd

Poli-bezoek: 2 weken Operatie: 8 weken Het lukt bij Karmenta altijd wel om je binnen twee weken bij de gynaecoloog op het spreekuur in te plannen. Sommige onderzoeken en behandelingen kunnen we dan ook al meteen uitvoeren. Voor een poliklinische behandeling of operatie plannen we je in op een OK-dag of onze poliklinische behandelkamer in Heesch. Een operatie plannen we meestal in op de volgende OK-dag of de maand erna. De wachttijd voor een operatie is dus meestal niet meer dan 8 weken.

Hoe ziet de behandelroute eruit?

Dit zijn de stappen die je gaat volgen

 • Voorlopige planning
  Voorlopige planning
 • Pre-operatieve screening
  Pre-operatieve screening
 • Tijdstip definitief
  Tijdstip definitief
 • De dag van je ingreep
  De dag van je ingreep
 • Nacontrole
  Nacontrole
 • Voorlopige planning

  In overleg met de gynaecoloog van Karmenta is er besloten om je te gaan opereren op de  operatiekamer (OK) of de poliklinische behandelkamer (PBK) van Karmenta.

  De gynaecoloog kijkt samen met de poli-assistente wanneer er ruimte is op het ok programma. Je krijgt een datum waarop je operatie gepland wordt. Deze planning is altijd onder voorbehoud. In uitzonderlijke gevallen, kan het zijn dat de datum verandert. Mocht dit gebeuren, dan krijg je natuurlijk van ons bericht.  Een paar dagen voor de datum van de operatie, krijg je van de poli-assitente wanneer je precies verwacht wordt.   Heb je vragen telefoneer dan gerust even met de poli-assistente. 

   

   

 • Pre-operatieve screening

  We vragen je enkele weken voor je ingreep om een vragenlijst over je gezondheid in te vullen. Dat doe je gemakkelijk online op onze website, dus dat mag je ook gelijk nu doen. De anesthesist van Karmenta zal jouw ingevulde vragenlijst beoordelen en aan de hand van je antwoorden bepalen welke verdoving je het beste kunt krijgen. Uiteraard  is er op het online formulier ruimte om zelf een voorkeur aan te geven, maar de anesthesist heeft het laatste woord... eventueel zal de anesthesist, of de anesthesie-verpleegkundige contact met je opnemen en soms zullen ze je vragen om een foto van je hoofd en hals toe te sturen. 

  Vul de vragenlijst zo goed mogelijk in, en geef zeker ook aan als je onzeker bent, of ergens bang voor bent of ergens meer informatie over wilt hebben.

  Ga naar de online vragenlijst  (Pre-operatieve screening)

 • Tijdstip definitief

  Als de pre-operatieve screening beoordeeld is en de anesthesie akkoord gegeven heeft voor je verdoving dan maakt onze OK-assistente Cynthia een planning van de operatiedag. Zij zal natuurlijk ook in de gaten houden of alle benodigde materialen besteld zijn, op tijd in huis zijn en alles verder in orde is voor jouw ingreep op de dag van je operatie. Er wordt een optimale volgorde van alle patienten tijdens de operatiedag gemaakt en dan wordt het  tijdstip geprikt waarop jij aan de beurt bent.

  Je ontvangt een mailtje uit ons electronisch patientendossier met het tijdstip van je ingreep.

  Wat nou als je niet ingepland kan worden?

  De anesthesist kan een probleem zien bij je operatie, of er ontstaat een ander probleem bij de voorbereidingen van je operatie. Het is niet eerlijk als we je zouden inplannen voor een ingreep terwijl alle voorbereidingen niet 100% in orde zijn, dus uiteraard zullen we je dan meteen informeren en met je overleggen. In principe zijn er verschillende mogelijkheden:

  We lossen het probleem op en we plannen je in op een andere dag voor je ingreep.

  Dat is vervelend, maar we doen dit dan omdat dat voor jouw gezondheid het beste is. Dan verandert alleen de dag van je ingreep en dan gaan we je opnieuw inplannen. Je pre-operatieve screening hoef je niet opnieuw in te vullen, tenzij de anesthesist daarom vraagt natuurlijk.

  We verwijzen je naar een andere kliniek of ziekenhuis

  Als we je niet kunnen opereren omdat we daar in ons medisch centrum niet de juiste voorzieningen voor hebben, dan zullen we je verwijzen naar een ziekenhuis waar die voorzieningen er wel zijn. Dat zal in de meeste gevallen een ziekenhuis in jouw regio zijn. We zullen dit met je overleggen en onze gynaecoloog zal jouw situatie, en jouw ingreep, dan bespreken met haar collega in het betreffende ziekenhuis.

   

   

 • De dag van je ingreep

  Op de dag van je ingreep of operatie heb je je natuurlijk gehouden aan de afspraken die vooraf met je gemaakt zijn. Je meldt je op het afgesproken tijdstip aan de Karmenta-balie van Medisch Centrum Schijndel, aan de Steeg 6 in Schijndel. Dezelfde plek dus waar je geweest bent voor het spreekuur. Daar zit Gerard en hij belt voor jou met de holding in het operatie-complex of ze klaar zijn om jou voor te bereiden op je operatie. Hij zal ook in het electronische patientendossier de gegevens vastleggen van degene die je weer komt ophalen na je ingreep. Want vaak mag je na je ingreep niet zelf naar huis rijden of fietsen.

  Als er nog administratieve zaken geregeld moeten worden, dan kan je dat ook met Gerard regelen. Je gaat in de wachtruimte zitten totdat de verpleegkundige van de holding je op komt halen. 

  Bekijk hier foto's van een ingreep op de operatiekamer bij Karmenta

  Op de holding

  De toegang tot het OK-complex ligt vlak achter de receptie. Eerst mag je in een kamertje omkleden. Je krijgt operatiekleding om aan te trekken en de verpleegkundige zal je vragen wie je bent, wanneer je geboren bent en voor welke ingreep je ingepland bent (dat zal nog enkele keren gebeuren tijdens je operatie). De anesthesieverpleegkundige komt kennis maken en zal de geplande anesthesie met je doornemen. Vraag gerust de vragen die je wilt stellen. Het hele team van Karmenta is er op gericht dat jij je zo prettig mogelijk voelt tijdens je ingreep. Wil je een beetje met je smartphone spelen, we hebben supersnel wifi als je inlogt op het Wifi-netwerk "MCS-gast".

  De ingreep

  Uiteindelijk ga je natuurlijk naar de operatiekamer voor je ingreep en als je klaar bent, dan brengen ze je terug naar de verkoever om bij te komen uit je verdoving. Je komt terug bij dezelfde verpleegkundigen waar je al kennis mee gemaakt had, en je mag nu ook wat eten. Als je weer een beetje fris bent, komt de gynaecoloog bij je langs om je te vertellen hoe je ingreep verlopen is.

  Overnachten

  Blijf je slapen na je ingreep? Dat kan in de 2-persoons of 4-persoons kamer in Medisch Centrum Schijndel. Dan vind je het vast leuk om bezoek te krijgen. Dat kan natuurlijk. Hier vinden bezoekers meer (praktische) informatie over hoe dat werkt.

  Terug naar huis

  Je hebt hem of haar vast ook al ge-appt, maar anders zorgen we ervoor dat degene die je komt ophalen een seintje krijgt om je op te halen. Je moet even wachten tot het team je ontslaat van hun zorg op het operatiecomplex. Als er speciale afspraken met je gemaakt moeten worden, dan zullen we dat vertellen en we zullen er ook op letten dat je het goed begrepen hebt.  Je krijgt een ontslagbrief mee en vaak ook informatie voor de nazorg na je operatie. Soms krijg je medicatie mee, bijvoorbeeld voor de pijnstilling tijdens de avond en nacht.

  Voel je je thuis niet lekker, ga je bloeden, of maak je je zorgen? Aarzel dan zeker niet en bel met Karmenta. Ons speciale nummer hiervoor is 073 - 7200 828

   

   

 • Nacontrole

  Vrijwel altijd wordt er enkele dagen na je ingreep een afspraak gemaakt op het spreekuur voor de nacontrole. Het afsprakenkaartje zit in de map die je meegekregen hebt na je ingreep, of er is vanuit het electronisch patienten dossier een e-mailtje aan je verstuurd. Je spreekt tijdens het nacontrole-consult met de gynaecoloog die je geopereerd heeft en ze zal met je bespreken hoe de operatie verlopen is en hoe je erna opgeknapt bent. Meestal zal ze ook even willen kijken hoe je wond genezen is. Verder bespreek je eventuele klachten en hoe je het beste verder kunt opknappen.

We zitten midden in Brabant en ontvangen je met plezier

En met koffie in de wachtruimte! Je vindt ons midden in Brabant, niet ver van 's-Hertogenbosch en Eindhoven, 10 minuten rijden van de A2 en met ruimschoots voldoende (gratis) parkeerplaatsen.

Medisch Centrum Schijndel

Bezoekadres

Telefoon : 073 - 7200 993
Fax : 073 - 7200 908
e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Telefonisch bereikbaar

 • Afspraken :

  08:30 - 12:30 uur

 • Zorgadministratie :

  13:30 - 17:00 uur
  (di, woe, do)

Openingstijden

 • Werkdagen :

  08:30 - 17:00 uur

 • Lunch
  12:30 - 13:00 uur