Karmenta plaatst vrouwen in hun kracht 073 - 7200 993
           
UPDATE CORONA     Nieuws     Login     Maak een afspraak:  073 - 7200 993

Bekkenbodemklachten

Bekkenbodemklachten kunnen (veel) invloed hebben op je dagelijks functioneren, hoe je je voelt, en vaak ook op je seksleven. Bekkenbodemklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals verzakking van bekkenorganen (baarmoeder/blaas/darmen).  Vaak kan hier iets aan gedaan worden. In het eerste gesprek bij Karmenta worden de mogelijkheden besproken.  

 

Vragen?

Neem gerust contact op


contact blok phone

Bel vrijblijvend

op 073 - 7200 993

 contact blok email

Stel je vraag

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   
  073 - 7200 993
 • Uitleg

  Via een inwendig onderzoek en een echo kijken we hoe ernstig de verzakking is en welke organen er bij zijn betrokken. Wanneer de blaas verzakt is vragen we u een plasdagboek bij te houden om informatie te krijgen over de werking van uw blaas tijdens uw dagelijks leven. U houdt dan gegevens bij over hoeveel u drinkt en plast en op welke momenten u drink en plast. Dit onderzoek wordt met name uitgevoerd bij vrouwen die ook blaasklachten zoals urine-incontinentie hebben. Daarnaast onderzoeken we zo nodig ook de blaasfunctie met een urodynamisch onderzoek en controleren we op eventuele infecties van de urinewegen. Bij het urodynamisch onderzoek krijgen we informatie over het functioneren van de blaas als deze zich vult en tijdens hoesten, plassen, etc.

  Het kan zijn dat uw bekkenbodemspieren niet goed functioneren waarvoor in sommige gevallen een bekkenfysiotherapeut wordt geconsulteerd om het functioneren van de bekkenbodemspieren te beoordelen.

  Een groot deel van de bekkenbodemproblemen kan worden behandeld door de spieren te trainen. Dat gebeurt onder begeleiding van onze  gespecialiseerde bekkenfysiotherapeute. Afhankelijk van de aard en de omvang van de verzakking zijn ook andere behandelingen mogelijk. Zo kunnen we ‘een ring’ (pessarium) plaatsen die op een heel eenvoudige manier de organen op hun plek kan houden, zonder dat u daar iets van merkt. In andere gevallen kan het nodig zijn om te opereren.

  De bekkenbodem is een spierpeesplaat, die als een soort hangmat is opgehangen aan de botten van het kleine bekken (tussen staartbeen en schaambeen en tussen de beide zitbeenknobbels). De bekkenbodem heeft twee hoofdfuncties: 1) Het dragen van de bekkenorganen blaas en darm, en 2) Het afsluiten van de verschillende openingen (urinebuis en anus).

 • Klachten

  Een veel gehoorde bekkenbodemklacht is de vaginale verzakking. Bijna de helft van de vrouwen krijgt op enig moment in haar leven hiermee te maken. Dit ontstaat vaak door de bevallingen in het jongere leven van een vrouw maar de klachten worden erger als zij in de overgang komt.

  Hiervan ondervindt twintig procent zoveel hinder dat ze een arts bezoekt. Het bindweefsel en de spieren rond de bekkenbodem zijn dan niet meer in staat om de organen in de onderbuik op hun plek te houden. Dan kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de blaas (deels) door de vagina opening naar buiten zakt. Of de baarmoeder zelf maar ook soms de endeldarm.

   De directe klachten beperken zich tot ‘een zwaar drukkend gevoel’ in de vagina, of een ‘balgevoel’. Vrouwen hebben pijn in het bekken, de buik of onderrug en tijdens het vrijen. Maar een verzakking kan ook klachten geven op andere organen, zoals de blaas met bijvoorbeeld ook terugkerende blaasontstekingen. Bij een ernstige verzakking van de baarmoeder kan daarnaast constipatie en urine-incontinentie optreden.

 • Behandeling

  Wij realiseren ons dat er veel onrust en onduidelijkheid bestaat over de operaties rond bekkenbodemverzakkingen. Met name de zogenoemde ‘matjes’ zijn veel besproken. We zullen er dan ook alles aan doen om u zo goed mogelijk voor te lichten over de voor- en nadelen van alle behandelopties, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

  Bij Karmenta plaatsen wij geen matjes.

  Soms kan een bandje tegen ongewild urine verlies wel overwogen worden ( TVT-O) of Urolon dit is een andere behandelingen om urineverlies te verminderen als bekkenbodemoefeningen onvoldoende baat geven.

  De Stichting Bekkenbodempatiënten biedt uitgebreide informatie, onder andere over verzakkingen.

  De Beroepsvereniging voor Gynaecologen, NVOG heeft een online brochure Bekkenbodemklachten bij vrouwen.

  Verder biedt Inspectie voor de Gezondheidszorg ook informatie over de zogeheten ‘matjes’.

  Karmenta's behandelmogelijkheden voor bekkenbodemklachten:

  Bekkenbodemtraining

  De bekkenbodem is een spierpeesplaat, die als een soort hangmat is opgehangen aan de botten van het kleine bekken (tussen staartbeen en schaambeen en tussen de beide zitbeenknobbels).

  Lees meer

  Urolon™

  Plasklachten en stress-incontinentie kunnen veroorzaakt worden door een plasbuis die niet meer goed afsluit, waardoor je ongewild urine verliest. Urolon™ is een behandeling waarbij om de plasbuis een resorbeerbare stof geinjecteerd wordt, waardoor de plasbuis ondersteund wordt en weer goed afsluit. 

   

  Lees meer

Uw bezoek aan Karmenta, praktische informatie

Eenvoudiger, laagdrempeliger en met meer tijd en aandacht dan u gewend was.

 • 1. Verwijzing huisarts
  1. Verwijzing huisarts
 • 2. Afspraak maken
  2. Afspraak maken
 • 3. Hoe vindt u Karmenta?
  3. Hoe vindt u Karmenta?
 • 4. In de spreekkamer
  4. In de spreekkamer
 • 5. Vervolg
  5. Vervolg
 • 1. Verwijzing huisarts

  Eerst naar de huisarts

  Als je klachten hebt, dan ga je in eerste instantie naar je huisarts. Je bespreekt je klachten bij de huisarts in samen beslis je of je naar een medisch specialist verwezen moet worden en welke dat dan in jouw geval het beste kan zijn. Wil de huisarts je naar een gynaecoloog doorverwijzen, dan kan die Karmenta kiezen. Je kunt daar ook zelf om vragen. Meestal kan je bij Karmenta veel sneller terecht dan bij een gynaecoloog in een ziekenhuis.

  Zorgdomein

  Als jouw huisarts je naar Karmenta verwijst, dan gaat dat vrijwel altijd via Zorgdomein. Je krijgt een briefje mee van de huisarts met de gegevens van Karmenta en hoe je een afspraak met Karmenta maakt. Verwijst jouw huisarts niet via Zorgdomein, dan krijg je de verwijsbrief mee van je huisarts en die moet je dan ook meenemen naar het spreekuur bij Karmenta.

 • 2. Afspraak maken

  Bel Karmenta op 073 - 7200 993.

  Je krijgt Lieke aan de telefoon, of een van de andere teamleden, zoals Cynthia, Anky of Gerard.  Wanneer  je verwezen bent via Zorgdomein hebben wij al jouw persoonlijke gegevens, en ook je verwijsbrief, al in ons elektronisch patienten dossier bij de hand. We controleren die samen even en vullen je telefoonnummer(s) in en je e-mail adres. Heb je vragen, stel ze gerust. Vaak kijken we ook even in jouw verwijsbrief om te kijken of we je moeten inplannen op een specifiek spreekuur of bij een specifieke arts. Daarna maken we een afspraak op het spreekuur voor je. We bevestigen dit  via een  e-mail.

  Ben je niet via Zorgdomein verwezen?

  Dan moeten we je gegevens even opzoeken, dat kan aan de hand van je BSN-nummer, of je postcode en geboortedatum. De verwijsbrief moet je dan meenemen naar het spreekuur.

  Heb, of wil, je geen verwijzing van de huisarts?

  In sommige gevallen kan je ook zonder verwijzing van de huisarts bij Karmenta terecht. Bijvoorbeeld als je een afspraak wil maken voor een behandeling die niet vergoed zal worden door je zorgverzekeraar (onverzekerde zorg). Dat is bijvoorbeeld zo bij bepaalde (vruchtbaarheids)echo's, of de Mona Lisa behandeling. Als je geen verwijzing hebt, zullen we je natuurlijk wel netjes in het elektronisch patientendossier  registreren, dus dan registreren we je als nieuwe patient en vragen we om wat extra gegevens. 

 • 3. Hoe vindt u Karmenta?

  Karmenta is gemakkelijk te vinden in het medisch Centrum Schijndel. Als je door de schuifdeuren naar binnen loopt meld je  aan de  balie.  Nadat je je gemeld hebt bij de balie, zullen we je vragen om je legitimatie bewijs. Tevens checken we je gegevens, zoals je huisarts, zorgverzekering en voegen een apotheek toe waar eventueel het recept naar toegestuurd kan worden. 

  Hierna kan je plaats nemen in de wachtkamer, met eventueel een kopje koffie! 

  Routebeschrijving  Met het openbaar vervoer naar Karmenta

 • 4. In de spreekkamer

  Als je bij de gynaecoloog in de spreekkamer zit, bespreken we je klachten. De gynaecoloog wil je goed begrijpen en we hechten er bij Karmenta veel waarde aan het uitleggen van de verschillende mogelijkheden om je klachten te behandelen. Daarom krijg je bij Karmenta ook meer tijd in de spreekkamer dan in een ziekenhuis. We bespreken natuurlijk ook het beoogde resultaat. Maar ook de risico's en de mogelijke complicaties. We zullen ook controleren of je alles begrepen heb en u eventueel nog meer informatie meegeven om tot een goede beslissing te komen. 

  Bereid je voor

  Van belang is ook dat jij jezelf goed voorbereid op het gesprek met de gynaecoloog. Neem bijvoorbeeld iemand mee die je vertrouwt (je partner, moeder, vriendin) en die het gesprek voor je kan volgen en later aan je kan verduidelijken wat er besproken is.

  Schrijf van te voren de vragen op die je wilt stellen, of schrijf vast op een briefje wat je al hebt gedaan met je klacht. Een goed startpunt hierbij is de volgende website: 3Goedevragen.nl

 • 5. Vervolg

  Na je gesprek met de gynaecoloog moet er misschien een nieuwe afspraak gemaakt worden. Dat doe je aan de balie bij de poli-assistente. De dokter zal met je meelopen naar de balie en aan de poli-assistente uitleggen wat de bedoeling is en wat de vervolgstappen zijn.

  (Bloed)onderzoek 

  Als er tijdens het consult weefsel is afgenomen (uitstrijkje) dan zorgen wij dat het door het laboratorium onderzocht wordt, en dat wij de uitslag van het onderzoek krijgen. Soms moet je bloed, of weefsel (uitstrijkje), of urine onderzocht worden door een extern lab. Dan krijg je een formulier mee waarop het onderzoek is aangekruist. Het formulier neem je mee naar een vestiging van Pathologie-DNA of van Diagnostiek voor U. De poli-assistente zal je daarbij helpen. Op de website kan je zien welke vestiging het dichtste in de buurt is. Of je maakt een afspraak voor het onderzoek bij de prikpost van Bernhoven Ziekenhuis bij Medisch Centrum Schijndel (Openingstijden van de prikpost) 

  Medicijnen halen bij de apotheek

  Soms schrijft de gynaecoloog een recept uit voor medicijnen. Die kan je dan ophalen bij je apotheek. Het is dus belangrijk dat wij weten wat jou apotheek is, dat registreren we in het elektronisch patienten dossier. Karmenta verstuurt de recepten electronisch naar je apotheek, en we proberen dat tijdens of zo kort mogelijk na je consult te doen. Dat betekent dat de apotheek je recept al heeft als je de medicijnen daar komt ophalen. 

We zitten midden in Brabant en ontvangen je met plezier

En met koffie in de wachtruimte! Je vindt ons midden in Brabant, niet ver van 's-Hertogenbosch en Eindhoven, 10 minuten rijden van de A2 en met ruimschoots voldoende (gratis) parkeerplaatsen.

Medisch Centrum Schijndel

Bezoekadres

Telefoon : 073 - 7200 993
Fax : 073 - 7200 908
e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Openingstijden

 • Werkdagen :

  08:30 - 17:30 uur

 • Lunch
  12:30 - 13:00 uur

Aangepaste tijden telefonische bereikbaarheid in vakantie:

Van ma 13 juli t/m vr 31 juli is Karmenta telefonisch bereikbaar op alle weekdagen van 09:00 - 11:00 uur.