Karmenta plaatst vrouwen in hun kracht 073 - 7200 993
Karmenta plaatst vrouwen en mannen in hun kracht

                      UPDATE CORONA     Nieuws     Login Portaal     Maak een afspraak:  073 - 7200 993

Bekkenbodemtraining

Bekkenbodemtraining

De bekkenbodem is een spierpeesplaat, die als een soort hangmat is opgehangen aan de botten van het kleine bekken (tussen staartbeen en schaambeen en tussen de beide zitbeenknobbels).

 

De bekkenbodem heeft twee hoofdfuncties:

  • Het dragen van de bekkenorganen blaas en darm
  • Het afsluiten van de verschillende openingen (urinebuis en anus)

De bekkenbodemspieren hebben direct invloed op het plassen, het vrijen en de ontlasting en indirect ondersteunen zij de houding en ademhaling van elk mens.

De bekkenbodemspieren staan onder invloed van onze wil en zijn dus selectief te trainen, hoewel we daar bijna nooit aan zullen denken. Meestal zullen we automatisch aanspannen bij actie van de buik-, bil- en beenspieren. Zijn de spieren echter, door welke reden dan ook, verzwakt, dan zullen ze niet automatisch meer meedoen, hetgeen klachten kan geven, bijv. incontinentie.

Met training kan de functie van de bekkenbodemspieren gestimuleerd worden. Omdat wij verwachten dat u daar baat bij zult hebben, heeft u deze informatie gekregen.

Indien u bij het oefenen meer instructie en advies wilt hebben, dan kunt u contact opnemen met een daartoe gespecialiseerde bekkenbodem-fysiotherapeute, waarvan u de adressen en telefoonnummers ook bij ons kunt opvragen.

Behandelingen


contact blok phone

Bel vrijblijvend

op 073 - 7200 993

 contact blok email

Stel je vraag

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Uitleg

    Leren voelen waar uw bekkenbodem zit

    Als u uw plas ophoudt, spant u voornamelijk het voorste deel van uw bekkenbodem aan. Als u uw ontlasting ophoudt, spant u voornamelijk het achterste deel van uw bekkenbodem aan. Probeer eens te spelen met het aan- en ontspannen van die spiervezels, zonder verder spieren aan te spannen van buik, bil of benen.

  • Behandeling

    Het trainen van de bekkenbodemspieren

    Rustig aanspannen tot de bekkenbodem zo goed mogelijk opgespannen is 5 tellen vasthouden, terwijl u doorademt en zoveel mogelijk andere spieren ontspannen houdt rustig ontspannen, elk spiervezeltje loslaten.
    N.B.: De makkelijkste houding om goed te leren voelen wat u doet is: ruglig met opgetrokken knieën. Maar u kunt ook oefenen op uw buik of zij, of zittend, of staande.
    Voer elke oefening rustig en bewust uit. Voer het aantal oefeningen in de eerste week op van 25 tot 50 keer per dag (verdeeld over de dag). Als u geen 5 tellen kunt vasthouden, start u bijv. met 3 tellen en werkt u na verloop van 1 à 2 weken naar 5 tellen toe.

    Als u voelt dat u niet meer goed kunt optrekken en vasthouden, stopt u en probeert u het later weer. Ook op het toilet kunt u oefenen, maar niet tijdens het plassen (dan moet uw bekkenbodem ontspannen zijn, wél na het plassen.

    Resultaat kunt u in het algemeen niet zo snel verwachten als bij beenspierversterkende oefeningen (1 à 2 weken). Vaak zult u echt 3 maanden geduld moeten hebben en trouw blijven oefenen! U zult merken dat u na verloop van tijd meer gevoel voor het spannen van de bekkenbodem krijgt. U gaat automatisch uw bekkenbodemspieren gebruiken bij uw dagelijkse bezigheden. Bij extra belasting van de bekkenbodem zoals bij hoesten, tillen, rennen en springen, kunt u nu bewust uw bekkenbodemspieren gebruiken. Bv alles aanspannen voordat u iets zwaars optilt!

  • Kosten

    Vergoeding door je zorgverzekering

    Vrijwel alle (verzekerde zorg) behandelingen bij Karmenta worden gefactureerd met een DBC-zorgproduct. De prijs op de nota van zo'n zorgproduct heeft een prijs uit de Passantentarievenlijst. Bij verzekerde zorg dien je de factuur in bij je zorgverzekeraar voor de vergoeding. De vergoeding hangt vervolgens natuurlijk ook af van de zorgpolis die je gekozen hebt en de voorwaarden. Bel eventueel met de zorgadministratie als je vragen hebt.

  • Wachttijd

    • Poli-bezoek: 2 weken
    • Operatie: 8 weken

    Het lukt bij Karmenta altijd wel om je binnen twee weken bij de gynaecoloog op het spreekuur in te plannen. Sommige onderzoeken en behandelingen kunnen we dan ook al meteen uitvoeren.

    Voor een poliklinische behandeling of operatie plannen we je in op een OK-dag of onze poliklinische behandelkamer in Heesch. Een operatie plannen we meestal in op de volgende OK-dag of de maand erna. De wachttijd voor een operatie is dus meestal niet meer dan 8 weken.

Hoe ziet de behandelroute eruit?

Dit zijn de stappen die je gaat volgen

  • Voorlopige planning
    Voorlopige planning
  • Pre-operatieve screening
    Pre-operatieve screening
  • Tijdstip definitief
    Tijdstip definitief
  • De dag van je ingreep
    De dag van je ingreep
  • Nacontrole
    Nacontrole
  • Voorlopige planning

    In overleg met de gynaecoloog van Karmenta is er besloten om je te gaan opereren op de  operatiekamer (OK) of de poliklinische behandelkamer (PBK) van Karmenta.

    De gynaecoloog kijkt samen met de poli-assistente wanneer er ruimte is op het ok programma. Je krijgt een datum waarop je operatie gepland wordt. Deze planning is altijd onder voorbehoud. In uitzonderlijke gevallen, kan het zijn dat de datum verandert. Mocht dit gebeuren, dan krijg je natuurlijk van ons bericht.  Een paar dagen voor de datum van de operatie, krijg je van de poli-assitente wanneer je precies verwacht wordt.   Heb je vragen telefoneer dan gerust even met de poli-assistente. 

     

     

  • Pre-operatieve screening

    We vragen je enkele weken voor je ingreep om een vragenlijst over je gezondheid in te vullen. Dat doe je gemakkelijk online op onze website, dus dat mag je ook gelijk nu doen. De anesthesist van Karmenta zal jouw ingevulde vragenlijst beoordelen en aan de hand van je antwoorden bepalen welke verdoving je het beste kunt krijgen. Uiteraard  is er op het online formulier ruimte om zelf een voorkeur aan te geven, maar de anesthesist heeft het laatste woord... eventueel zal de anesthesist, of de anesthesie-verpleegkundige contact met je opnemen en soms zullen ze je vragen om een foto van je hoofd en hals toe te sturen. 

    Vul de vragenlijst zo goed mogelijk in, en geef zeker ook aan als je onzeker bent, of ergens bang voor bent of ergens meer informatie over wilt hebben.

    Ga naar de online vragenlijst  (Pre-operatieve screening)

  • Tijdstip definitief

    Als de pre-operatieve screening beoordeeld is en de anesthesie akkoord gegeven heeft voor je verdoving dan maakt onze OK-assistente Cynthia een planning van de operatiedag. Zij zal natuurlijk ook in de gaten houden of alle benodigde materialen besteld zijn, op tijd in huis zijn en alles verder in orde is voor jouw ingreep op de dag van je operatie. Er wordt een optimale volgorde van alle patienten tijdens de operatiedag gemaakt en dan wordt het  tijdstip geprikt waarop jij aan de beurt bent.

    Je ontvangt een mailtje uit ons electronisch patientendossier met het tijdstip van je ingreep.

    Wat nou als je niet ingepland kan worden?

    De anesthesist kan een probleem zien bij je operatie, of er ontstaat een ander probleem bij de voorbereidingen van je operatie. Het is niet eerlijk als we je zouden inplannen voor een ingreep terwijl alle voorbereidingen niet 100% in orde zijn, dus uiteraard zullen we je dan meteen informeren en met je overleggen. In principe zijn er verschillende mogelijkheden:

    We lossen het probleem op en we plannen je in op een andere dag voor je ingreep.

    Dat is vervelend, maar we doen dit dan omdat dat voor jouw gezondheid het beste is. Dan verandert alleen de dag van je ingreep en dan gaan we je opnieuw inplannen. Je pre-operatieve screening hoef je niet opnieuw in te vullen, tenzij de anesthesist daarom vraagt natuurlijk.

    We verwijzen je naar een andere kliniek of ziekenhuis

    Als we je niet kunnen opereren omdat we daar in ons medisch centrum niet de juiste voorzieningen voor hebben, dan zullen we je verwijzen naar een ziekenhuis waar die voorzieningen er wel zijn. Dat zal in de meeste gevallen een ziekenhuis in jouw regio zijn. We zullen dit met je overleggen en onze gynaecoloog zal jouw situatie, en jouw ingreep, dan bespreken met haar collega in het betreffende ziekenhuis.

     

     

  • De dag van je ingreep

    Op de dag van je ingreep of operatie heb je je natuurlijk gehouden aan de afspraken die vooraf met je gemaakt zijn. Je meldt je op het afgesproken tijdstip aan de Karmenta-balie van Medisch Centrum Schijndel, aan de Steeg 6 in Schijndel. Dezelfde plek dus waar je geweest bent voor het spreekuur. Daar zit Gerard en hij belt voor jou met de holding in het operatie-complex of ze klaar zijn om jou voor te bereiden op je operatie. Hij zal ook in het electronische patientendossier de gegevens vastleggen van degene die je weer komt ophalen na je ingreep. Want vaak mag je na je ingreep niet zelf naar huis rijden of fietsen.

    Als er nog administratieve zaken geregeld moeten worden, dan kan je dat ook met Gerard regelen. Je gaat in de wachtruimte zitten totdat de verpleegkundige van de holding je op komt halen. 

    Bekijk hier foto's van een ingreep op de operatiekamer bij Karmenta

    Op de holding

    De toegang tot het OK-complex ligt vlak achter de receptie. Eerst mag je in een kamertje omkleden. Je krijgt operatiekleding om aan te trekken en de verpleegkundige zal je vragen wie je bent, wanneer je geboren bent en voor welke ingreep je ingepland bent (dat zal nog enkele keren gebeuren tijdens je operatie). De anesthesieverpleegkundige komt kennis maken en zal de geplande anesthesie met je doornemen. Vraag gerust de vragen die je wilt stellen. Het hele team van Karmenta is er op gericht dat jij je zo prettig mogelijk voelt tijdens je ingreep. Wil je een beetje met je smartphone spelen, we hebben supersnel wifi als je inlogt op het Wifi-netwerk "MCS-gast".

    De ingreep

    Uiteindelijk ga je natuurlijk naar de operatiekamer voor je ingreep en als je klaar bent, dan brengen ze je terug naar de verkoever om bij te komen uit je verdoving. Je komt terug bij dezelfde verpleegkundigen waar je al kennis mee gemaakt had, en je mag nu ook wat eten. Als je weer een beetje fris bent, komt de gynaecoloog bij je langs om je te vertellen hoe je ingreep verlopen is.

    Overnachten

    Blijf je slapen na je ingreep? Dat kan in de 2-persoons of 4-persoons kamer in Medisch Centrum Schijndel. Dan vind je het vast leuk om bezoek te krijgen. Dat kan natuurlijk. Hier vinden bezoekers meer (praktische) informatie over hoe dat werkt.

    Terug naar huis

    Je hebt hem of haar vast ook al ge-appt, maar anders zorgen we ervoor dat degene die je komt ophalen een seintje krijgt om je op te halen. Je moet even wachten tot het team je ontslaat van hun zorg op het operatiecomplex. Als er speciale afspraken met je gemaakt moeten worden, dan zullen we dat vertellen en we zullen er ook op letten dat je het goed begrepen hebt.  Je krijgt een ontslagbrief mee en vaak ook informatie voor de nazorg na je operatie. Soms krijg je medicatie mee, bijvoorbeeld voor de pijnstilling tijdens de avond en nacht.

    Voel je je thuis niet lekker, ga je bloeden, of maak je je zorgen? Aarzel dan zeker niet en bel met Karmenta. Ons speciale nummer hiervoor is 073 - 7200 828

     

     

  • Nacontrole

    Vrijwel altijd wordt er enkele dagen na je ingreep een afspraak gemaakt op het spreekuur voor de nacontrole. Het afsprakenkaartje zit in de map die je meegekregen hebt na je ingreep, of er is vanuit het electronisch patienten dossier een e-mailtje aan je verstuurd. Je spreekt tijdens het nacontrole-consult met de gynaecoloog die je geopereerd heeft en ze zal met je bespreken hoe de operatie verlopen is en hoe je erna opgeknapt bent. Meestal zal ze ook even willen kijken hoe je wond genezen is. Verder bespreek je eventuele klachten en hoe je het beste verder kunt opknappen.

We zitten midden in Brabant en ontvangen je met plezier

En met koffie in de wachtruimte! Je vindt ons midden in Brabant, niet ver van 's-Hertogenbosch en Eindhoven, 10 minuten rijden van de A2 en met ruimschoots voldoende (gratis) parkeerplaatsen.

Medisch Centrum Schijndel

Bezoekadres

Telefoon : 073 - 7200 993
Fax : 073 - 7200 908
e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Telefonisch bereikbaar

  • Afspraken :

    08:30 - 12:30 uur

  • Zorgadministratie :

    13:30 - 17:00 uur
    (di, woe, do)

Openingstijden

  • Werkdagen :

    08:30 - 17:00 uur

  • Lunch
    12:30 - 13:00 uur