Karmenta plaatst vrouwen in hun kracht

Nieuws     Login     Maak een afspraak:  073 - 7200 993

bekkenbodemklachten goud

Een veel gehoorde bekkenbodemklacht is de vaginale verzakking. Bijna de helft van de vrouwen krijgt op enig moment in haar leven hiermee te maken. Dit ontstaat vaak door de bevallingen in het jongere leven van een vrouw maar de klachten worden erger als zij in de overgang komt.

Hiervan ondervindt twintig procent zoveel hinder dat ze een arts bezoekt. Het bindweefsel en de spieren rond de bekkenbodem zijn dan niet meer in staat om de organen in de onderbuik op hun plek te houden. Dan kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de blaas (deels) door de vagina opening naar buiten zakt. Of de baarmoeder zelf maar ook soms de endeldarm.

 De directe klachten beperken zich tot ‘een zwaar drukkend gevoel’ in de vagina, of een ‘balgevoel’. Vrouwen hebben pijn in het bekken, de buik of onderrug en tijdens het vrijen. Maar een verzakking kan ook klachten geven op andere organen, zoals de blaas met bijvoorbeeld ook terugkerende blaasontstekingen. Bij een ernstige verzakking van de baarmoeder kan daarnaast constipatie en urine-incontinentie optreden.

Via een inwendig onderzoek en een echo kijken we hoe ernstig de verzakking is en welke organen er bij zijn betrokken. Wanneer de blaas verzakt is vragen we u een plasdagboek bij te houden om informatie te krijgen over de werking van uw blaas tijdens uw dagelijks leven. U houdt dan gegevens bij over hoeveel u drinkt en plast en op welke momenten u drink en plast. Dit onderzoek wordt met name uitgevoerd bij vrouwen die ook blaasklachten zoals urine-incontinentie hebben. Daarnaast onderzoeken we zo nodig ook de blaasfunctie met een urodynamisch onderzoek en controleren we op eventuele infecties van de urinewegen. Bij het urodynamisch onderzoek krijgen we informatie over het functioneren van de blaas als deze zich vult en tijdens hoesten, plassen, etc.

Het kan zijn dat uw bekkenbodemspieren niet goed functioneren waarvoor in sommige gevallen een bekkenfysiotherapeut wordt geconsulteerd om het functioneren van de bekkenbodemspieren te beoordelen.

Een groot deel van de bekkenbodemproblemen kan worden behandeld door de spieren te trainen. Dat gebeurt onder begeleiding van onze  gespecialiseerde bekkenfysiotherapeute. Afhankelijk van de aard en de omvang van de verzakking zijn ook andere behandelingen mogelijk. Zo kunnen we ‘een ring’ (pessarium) plaatsen die op een heel eenvoudige manier de organen op hun plek kan houden, zonder dat u daar iets van merkt. In andere gevallen kan het nodig zijn om te opereren.

Wij realiseren ons dat er veel onrust en onduidelijkheid bestaat over de operaties rond bekkenbodemverzakkingen. Met name de zogenoemde ‘matjes’ zijn veel besproken. We zullen er dan ook alles aan doen om u zo goed mogelijk voor te lichten over de voor- en nadelen van alle behandelopties, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

In Karmenta plaatsen wij geen matjes.

Soms kan een bandje tegen ongewild urine verlies wel overwogen worden ( TVT-0) of Urolon dit is een andere behandelingen om urineverlies te verminderen als bekkenbodemoefeningen onvoldoende baat geven.

De Stichting Bekkenbodempatiënten biedt uitgebreide informatie, onder andere over verzakkingen.

De Beroepsvereniging voor Gynaecologen, NVOG heeft een online brochure Bekkenbodemklachten bij vrouwen.

Verder biedt Inspectie voor de Gezondheidszorg ook informatie over de zogeheten ‘matjes’.

We zitten midden in Brabant en ontvangen je met plezier

En met koffie in de wachtruimte! Je vindt ons midden in Brabant, niet ver van 's-Hertogenbosch en Eindhoven. 10 minuten rijden van de A2, vlak naast een plein met ruimschoots voldoende (gratis) parkeerplaatsen.

Medisch Centrum Schijndel

Bezoekadres

Telefoon : 073 - 7200 993
Fax : 073 - 7200 908
e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Openingstijden

 • Maandag, dinsdag, vrijdag :

  08:00 - 17:30 uur

 • Woensdag :

  13:00 - 17:30 uur

 • Donderdag :

  Gesloten

 • Lunch
  12:30 - 13:00 uur

Telefonisch is Karmenta bereikbaar op alle weekdagen van 08:00 - 17:00 uur.